Založ si blog

Čínske automobilky zvažujú investície do výrobného závodu v Európe. Great Wall Group a BYD, čoraz významnejší čínski výrobcovia elektromobilov

V poslednej dobe sa stal čínsky trh synonymom úrodnej pôdy pre mnohé investície. Medzi nimi vynikajú najmä tie, ktoré sa zameriavajú na spoločnosti s elektrickými vozidlami. Čína po uvoľnení protipandemických opatrení zažila výrazný príliv nových investičných príležitostí, plánuje daňové úľavy a čínske spoločnosti zvažujú využiť súčasný trend k tomu, aby expandovali na ďalší kontinent. Je ním Európa, ktorá sa nechala inšpirovať a taktiež ponúka pre spoločnosti čo najvýhodnejšie prostredie. Automobilový elektrický priemysel by sa mohol v tridsiatich rokoch tohto storočia na starom kontinente dočkať svojej revolúcie.

Francúzsko je pripravené na výrobu batérií

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa počas júla minulého roka stal svedkom predstavenia pevnolátkových batérií novej generácie pre elektromobily od spoločnosti ProLogium. Prezidenta najviac ohromila životnosť tejto technológie, spoločnosti vyjadril podporu a zaviazal sa pripraviť pre ňu čo najjednoduchší príchod do svojej krajiny. O desať mesiacov neskôr bol Dunkerque na severe Francúzska vybraný ako miesto pre gigafabriku na výrobu batérií od spoločnosti ProLogium. Táto expanzia je súčasťou plánu premeniť uhoľne zameraný Dunkerque na centrum priemyslu batérií pre elektrické vozidlá. Francúzsko chce pritiahnutím viacerých výrobcov batérií vrátane čínskej spoločnosti Envision AESC, miestneho startupu Verkor a združenia ACC, ktoré tvoria spoločnosti Mercedes a Stellantis, vytvoriť pracovné miesta a postaviť Francúzsko do pozície lídra v oblasti energetickej transformácie Európy.

Francúzska vláda zabezpečila pre nové spoločnosti priaznivé podmienky v podobe štedrých dotácii, uvoľnených pravidiel zo strany EÚ a pomoc v rámci projektov zameraných na zelenú energiu, ale aj zníženie daní z výroby a príjmov právnických osôb. Francúzsko si chce udržať konkurencieschopnosť v rámci ekologických vozidiel a získať kontrolu nad dodávateľskými reťazcami. Zároveň chce ostať atraktívne kvôli americkému zákonu o znižovaní inflácie, ktoré by mu mohli zobrať potenciálnych investorov. Podobné kroky v prilákaní nových výrobcov elektro batérií robí aj Nemecko, ktorému sa v porovnaní s Francúzskom darí ešte o čosi viac.

Európa ako živná pôda pre čínske spoločnosti s batériami

Európa prijíma nové ponuky na výstavbu závodov a zároveň k sebe láka investorov pre to, aby uľahčili komplikovanosť dodávateľských reťazcov z Číny. V rámci Európy sú naplánované závody zamerané na výrobu v sektore elektrického pohon, napríklad pobočka čínskej spoločnosti Envision v britskom Sunderlande, ktorá by mala začať prevádzku v roku 2025 s výrobnou kapacitou 12 gigawatthodín. Ďalší závod táto spoločnosť plánuje vo francúzskom Douai s investíciou viac ako 2 miliárd EUR do gigafactory s názvom Renault ElectriCity a taktiež v Portugalsku, neďaleko mesta Navalmoral de la Mata. Spoločnosť CATL má svoju pobočku otvoriť neďaleko nemeckého Erfurtu s kapacitou od 8 do 14 gigawatthodín a ďalšiu v maďarskom Debrecíne s investíciou na hranici 7,3 miliardy EUR. Do priemyselného portfólia Debrecínu pribudne aj čínska EVE Power s kapacitou 28 gigawatthodín a investíciou vo výške jednej miliardy EUR. Čínska Svolt investuje 2 miliardy EUR do dvoch tovární v Uberherrne s prevádzkou už na konci tohto roka a kapacitou 24 gigawatthodín. V Portugalsku čoskoro vyrastie závod spoločnosti China Aviation Lithium Battery Technology. Všetky tieto investičné plány sú znakom, že Čína by chcela prepojiť svoj trh s Európou a vybudovať stabilný dodávateľský systém spolu s miestom udržateľného rozvoja elektrickej dopravy.

Čína predstavila daňové úľavy vo výške 72 miliárd USD

Jeden z najaktívnejších trhov s elektrickými vozidlami zaviedol daňové úľavy v hodnote 520 miliárd jüanov (približne 72,3 miliardy USD) v rámci svojho úsilia o prechod na elektrickú dopravu. Tento záväzok krajiny súvisí s rastúcim počtom elektrických vozidiel na svojich cestách, rastúcej dostupnosti a záujmu o elektrický spôsob pohonu. Krajina vníma spomaľovanie trendu a postupný útlm potenciálu svojho trhu, preto zavádza kroky, aby naďalej podporovala rast predajov elektrických vozidiel a záujem svetových spoločností o expanzie svojho pôsobenia v Číne. Súčasťou predstavovaného balíka sú daňové úľavy z nákupu nových energetických vozidiel kupovaných v rokoch 2024 a 2025. Oslobodenie od dane z nákupu a jej predĺženie sa bude postupne znižovať pre vozidlá zakúpené v rokoch 2026 a 2027. Cieľom vládnych opatrení je teda stimulovať rast v sektore elektrických vozidiel a podporiť domácich hráčov na trhu, akými sú napríklad Nio, Xpeng a Li Auto, ale ja konkurenčné spoločnosti ako Tesla alebo BYD. Pre nové energetické vozidlá je to skvelá správa, navyše v poslednej dobe prekonali očakávania trhu a podpora vlády by im mala výrazne pomôcť v rastúcom trende.

Great Wall Motor a BYD

Tieto dve veľké čínske spoločnosti patriace medzi popredných výrobcov automobilov majú medzi sebou spor kvôli stupňujúcej sa konkurencii. Great Wall Motors vyhlásila, že plug-in hybridné modely spoločnosti BYD nemusia spĺňať environmentálne normy, keďže používajú bežné palivové nádrže namiesto tlakových. V rámci tohto vyhlásenia bola záležitosť predostretá čínskemu ministerstvu ekológie a životného prostredia. Spoločnosť BYD namieta a tvrdí, že ich vozidlá spĺňajú všetky požadované kritériá a boli certifikované vládou, pričom sa kontroly zo strany úradov nebojí. Kvôli týmto sporom nastal pokles v hodnote akcií oboch týchto spoločností, čo vytvorilo priestor pre zahraničné konkurenčné spoločnosti, aby si na čínskom trhu vydobyli trochu viac investičného priestoru. Na druhej strane je tento spor znakom, že obe spoločnosti sa snažia predbehnúť v kvalite svojich produktov a zároveň indikáciou, že sa im darí posúvať hranice. Čínski výrobcovia na čínskom trhu majú vysoký potenciál stať sa výkonnými a stabilnými závodmi v súčasnom globálnom trende EV.

InvestaGO -Mahut-Vyrobca elektromobilov BYD vo velkom expanduje

Výkonnosť akcií spoločnosti BYD za posledných päť rokov. (Zdroj: Google)
InvestaGO-Mahut-Cinsky vyrobca elektroaut Great Wall Motors v tvrdej konkurencii voci BYD
Výkonnosť akcií spoločnosti Great Wall Motors za posledných päť rokov. (Zdroj: Google)

Toyota predstavuje revolúciu v elektrických vozidlách

Popredný svetový výrobca automobilov Toyota oznámil ambiciózne plány v oblasti technológie elektrických vozidiel. Pomocou lítium-iónových a cenovo dostupnejších lítium-železofosfátových batérií chce vytvoriť dostupnejšie vozidlá s pôsobivým dojazdom 1 000 km, pričom plné nabitie sa dosiahne len za 10 minút. Tento prevratný pokrok v technológii batérií predstavuje pre Toyotu významnú príležitosť konkurovať spoločnosti Tesla, ktorej Model Y je v súčasnosti najpredávanejším elektromobilom na svete. Vývin technológii od rôznych výrobcov prinesie na trh viac konkurencie a cesta ku globálnej preprave poháňanej elektrikou bude časom ešte rýchlejšia.

Spoločnosť Apple prekonala novú hranicu. Dnes má hodnotu 3 bilióny dolárov

12.07.2023

V posledný júnový deň sa spoločnosti Apple podarilo dosiahnuť trhovú kapitalizáciu 3 biliónov USD a zároveň sa stala prvou spoločnosťou v histórii, ktorá dokázala túto hranicu prekonať. Tento úspech si môže pripísať k udalosti z augusta 2020, keď ako prvá americká spoločnosť dosiahla aj trhovú kapitalizáciu v hodnote 2 biliónov USD. [...]

Tik-Tok je pod rastúcim tlakom. Kto obsadí voľné miesto?

26.05.2023

Tiktok je platforma sociálnych médií patriaca pod spoločnosť ByteDance, ktorá sa so svojím revolučným formátom dokázala vypracovať na konkurenta sociálnych sietí, akými sú Meta s Facebookom a Instagramom. Tento rok zaznamená približne 11,6% nárast počtu užívateľov, čo je dvojnásobok v porovnaní so Snapchatom alebo Instagramom. Formát krátkych [...]

Ako sa Airbnb spamätalo z pandémie

31.03.2023

Ubytovacia platforma ukázala koncom 2022 výborné výsledky. V kombinácii s inováciami môžu jej akcie rásť. Pred pandémiou zažívala rýchly rast a úspech, no po zavedení cestovných obmedzení sa dostala do problémov. Online platforma Airbnb však nabrala druhý dych, čo sa prejavuje aj v oživení hodnoty jej akcií. Postupný návrat do obdobia rastu Spoločnosť [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

matusmahut

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 4894x
Priemerná čítanosť článkov: 979x

Autor blogu

Kategórie