Založ si blog

Spoločnosť Apple prekonala novú hranicu. Dnes má hodnotu 3 bilióny dolárov

V posledný júnový deň sa spoločnosti Apple podarilo dosiahnuť trhovú kapitalizáciu 3 biliónov USD a zároveň sa stala prvou spoločnosťou v histórii, ktorá dokázala túto hranicu prekonať. Tento úspech si môže pripísať k udalosti z augusta 2020, keď ako prvá americká spoločnosť dosiahla aj trhovú kapitalizáciu v hodnote 2 biliónov USD.

Zaujímavosťou je, že začiatkom roka 2022 už Apple trojbiliónovú hranicu na krátky časový úsek prekonal, no nestihol uzavrieť na daných hodnotách. Nakoniec sa to pred pár dňami podarilo. Akcie 30. júna zvýšili svoju hodnotu o 2,31 % na 193,97 USD a trhová kapitalizácia sa v historicky dôležitom dni dostala na 3,05 bilióna USD.* Apple je najhodnotnejšia spoločnosť na svete, ktorá sa preslávila pokrokovými smartfónmi a inovatívnymi zariadeniami, ktoré si našli verných zákazníkov vo všetkých kútoch planéty. Druhé miesto v rebríčku zastáva technologická spoločnosť Microsoft a tretie miesto si drží  saudskoarabský ropný a plynárenský gigant Saudi Aramco. Prvých desať miest potupne dopĺňajú Alphabet, Amazon, Nvidia, Tesla, Berkshire Hathaway, Meta Platforms a TSMC.

Ťažký rok 2022 ako prekážka

Spoločnosti Apple by sa tento míľnik  možno podarilo dosiahnuť skôr, pokiaľ by sa dokázala vyhnúť ťažkému roku 2022, v ktorom technologický sektor utrpel vysoké straty kvôli mnohým faktorom, akými boli napríklad problémy v dodávateľskom reťazci. V polovici roka 2023 vzrástla cena akcií o 49 %, čím sa trhová kapitalizácia spoločnosti zvýšila o viac ako 900 miliárd USD. Od začiatku tohto roka vzrástli o viac ako 52 %, čo ukazuje na priaznivý vývoj ovplyvnený výhodnými zmluvami, či predstavením inovatívnych produktov. Vďaka umelej inteligencii sa dokázal technologický sektor v posledných mesiacoch rýchlo spamätať z predchádzajúceho obdobia. Ostatní giganti ako Microsoft, Alphabet a Meta Platforms sa tešili z integrácie tejto revolučnej novinky, Apple ju však spomína len vo veľmi nízkej miere a svoju pozornosť sústredí najmä na headset pre zmiešanú realitu Vision Pro.

InvestaGO-Matus Mahut-Apple lame rekordy-Apple prekonal hranicu kapitalizacie 3 biliony dolarov

Výkonnosť akcií spoločnosť Apple za posledných päť rokov. (Zdroj: Google)

História poznačená revolučnými úspechmi

Spoločnosť bola založená 1. apríla 1976 v Los Altos v Kalifornii a odvtedy zaznamenala mnoho výrazných udalostí. Na jej začiatkoch stáli Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne. V roku 2000 bojovala o svojich päť miliárd v trhovej kapitalizácii, ktorými sa začala cesta revolučných vynálezov. Medzi prvé patril prehrávač iPod z roku 2001, vďaka ktorému si spoločnosť získala globálnu pozornosť investorov. Ďalšiu revolúciu v technologickom svete sa Apple podarilo priniesť v roku 2007, keď predstavila svoj iPhone s dotykovým displejom, internetom a využívaním predošlého softvéru z iPodu, čím umožnila používateľom nosiť všetky tieto vymoženosti v jednom zariadení. V roku 2010 využila popularitu tabletov a priniesla svoj produkt iPad. V roku 2015 predstavila svetu iWatch nasledované slúchadlami AirPods a v predpandemickom období ešte stihla vydať Macbooky s čipom M1. Tento rok bude definovať vyššie spomínaná náhlavná súprava pre zmiešanú realitu Vision Pro a ďalšie vylepšenia doterajších produktov. Apple má do budúcnosti veľké plány a vďaka širokej fanúšikovskej základni, ktorá si vytvára celý ekosystém produktov s odhryznutým jabĺčkom má dobré predpoklady pokračovať v doterajšom trende rastu hodnoty akcií.

Čínske automobilky zvažujú investície do výrobného závodu v Európe. Great Wall Group a BYD, čoraz významnejší čínski výrobcovia elektromobilov

29.06.2023

V poslednej dobe sa stal čínsky trh synonymom úrodnej pôdy pre mnohé investície. Medzi nimi vynikajú najmä tie, ktoré sa zameriavajú na spoločnosti s elektrickými vozidlami. Čína po uvoľnení protipandemických opatrení zažila výrazný príliv nových investičných príležitostí, plánuje daňové úľavy a čínske spoločnosti zvažujú využiť súčasný [...]

Tik-Tok je pod rastúcim tlakom. Kto obsadí voľné miesto?

26.05.2023

Tiktok je platforma sociálnych médií patriaca pod spoločnosť ByteDance, ktorá sa so svojím revolučným formátom dokázala vypracovať na konkurenta sociálnych sietí, akými sú Meta s Facebookom a Instagramom. Tento rok zaznamená približne 11,6% nárast počtu užívateľov, čo je dvojnásobok v porovnaní so Snapchatom alebo Instagramom. Formát krátkych [...]

Ako sa Airbnb spamätalo z pandémie

31.03.2023

Ubytovacia platforma ukázala koncom 2022 výborné výsledky. V kombinácii s inováciami môžu jej akcie rásť. Pred pandémiou zažívala rýchly rast a úspech, no po zavedení cestovných obmedzení sa dostala do problémov. Online platforma Airbnb však nabrala druhý dych, čo sa prejavuje aj v oživení hodnoty jej akcií. Postupný návrat do obdobia rastu Spoločnosť [...]

Annalena Baerbocková

Baerbocková vyzýva na rozšírenie EÚ o krajiny západného Balkánu. Ide o šedú zónu využívanú Ruskom, tvrdí

29.04.2024 08:45

Medzi krajiny západného Balkánu sa radí Čierna Hora, Bosna a Hercegovina, Albánsko, Srbsko, Severné Macedónsko a Kosovo.

Kolumbíjska univerzita

Biely dom vyzval na pokojné protesty na amerických univerzitách

29.04.2024 08:25

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine.

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

matusmahut

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 4896x
Priemerná čítanosť článkov: 979x

Autor blogu

Kategórie