Založ si blog

Tik-Tok je pod rastúcim tlakom. Kto obsadí voľné miesto?

Tiktok je platforma sociálnych médií patriaca pod spoločnosť ByteDance, ktorá sa so svojím revolučným formátom dokázala vypracovať na konkurenta sociálnych sietí, akými sú Meta s Facebookom a Instagramom. Tento rok zaznamená približne 11,6% nárast počtu užívateľov, čo je dvojnásobok v porovnaní so Snapchatom alebo Instagramom. Formát krátkych videí, ktoré je možné scrollovať, prebrali Youtube pod svojimi Shorts a Instagram pod názvom Reels. Pre používateľov je pozeranie týchto krátkych videí návykové a dokážu stráviť Tiktokom niekoľko hodín denne. V súčasnosti vo vzduchu visí otázka, kto preberie tohto giganta na poli sociálnych médií. A ešte jedna otázka, bol Tiktok revolučný so svojím formátom krátkych videí?

Atrapa predošlej platformy?

Spoločnosť videla potenciál v krátkych videách, ktoré zažili boom na vtedajšej platforme Vine, ktorá bola spustená v roku 2012. Bolo pre ňu špecifické časové obmedzenie videí len na šesť sekúnd, čo pre tvorcov obsahu znamenalo výzvu a z platformy urobilo obľúbené miesto používateľov po celom svete. Zanikla v roku 2017 kvôli tvrdej konkurencii zo strany Instagramu a Snapchatu, ktorí prilákali veľkú časť základne fanúšikov. Okrem toho čelili problémom s monetizáciou platformy, neregulovaným obsahom a zmenou vedenia, keďže Vine prebral Twitter.

Platforma Tiktok bola na globálnej úrovni spustená v septembri 2017 spoločnosťou ByteDance, ktorá predtým získala populárnu Musical.ly zameriavajúcu sa na lip-sync videá a využila jej základňu na svižnejší štart Tiktoku. Ku globálnemu úspechu prispela aj podobná aplikácia Douyin, ktorá pôsobí na čínskom trhu a už na začiatku sa stala senzáciou. Tiktok sa za necelý rok po spustení stal najsťahovanejšou aplikáciou na svete. Spomedzi ostatných platforiem vyniká najmä špičkovým algoritmom, ktorý si dokáže zapamätať obsah obľúbený individuálnymi používateľmi a na základe toho predhadzovať témy, ktoré sa im budú s najvyššou pravdepodobnosťou páčiť. Okrem toho púta používateľov trendami či virálnymi výzvami a slúži ako marketingový nástroj pre hudobníkov a influencerov.

Na adresu Tiktoku existuje veľa rôznych názorov, jedna strana tvrdí, že má na spoločnosť pozitívny vplyv, pretože dokáže zvyšovať povedomie o sociálnych otázkach a podporuje charitatívne ciele, pričom dáva priestor tvorcom kreatívneho obsahu. Na druhej strane sa stretáva s kritikou kvôli ochrane osobných údajov. V tomto ohľade sa najviac ozýva USA.

Tiktok môže byť v budúcnosti na území USA zakázaný

Budúcnosťou Tiktoku zatriasli obvinenia zo strany americkej vlády, podľa ktorej platforma zbiera osobné údaje viac ako 150 miliónov amerických používateľov bez ich vedomia a ohrozuje tým národnú bezpečnosť. Voči spoločnosti ByteDance sa v posledných mesiacoch viedli súdne spory a na scénu vniesli zákon o obmedzení platformy, ktorý podporil Biely dom a ďalších 26 štátov. Predchádzajúce pokusy bývalého prezidenta Trumpa do platnosti nevstúpili. Oficiálne sa ako prvý štát zakazujúcim činnosť platformy Tiktok na svojom území stala Montana, keď jej guvernér Greg Gianfante podpísal zákon, ktorý bude zrejme čeliť právnym námietkam. ByteDance nesúhlasí a odvoláva sa na slobodu občanov vyplývajúcu z ústavy. Rovnako ho kritizuje Americká únia občianskych slobôd (ACLU) a považuje ho za protiústavný. K obavám z bezpečnosti sa pridali krajiny ako Austrália, Nový Zéland, Kanada a tiež Európska únia, ktorá zakázala používanie Titkoku na služobných telefónoch z obáv o ohrozenie zo strany čínskej vlády.

Proti tejto údajnej hrozbe zhromažďovania údajov amerických občanov pomocou aplikácie z čínskej strany by mal pomôcť Project Texas, ktorého cieľom je ukladať dáta používateľov z USA na serveroch prevádzkovaných spoločnosťou Oracle.

Twitter rozšíri portfólio služieb vyplývajúcich z Twitteru

Jedna z najväčších lodí flotily sociálnych sietí dostane novú riaditeľku. Elona Muska vo funkcii generálneho riaditeľa nahradí Linda Yaccarino, bývalá vedúca reklamného oddelenia NBCUniversal. Twitter prednedávnom prešiel fúziou s X Corp Solution, čím stratil status spoločnosti. Je to jeden z krokov vo vytvorení univerzálnej aplikácie X, ktorej cieľom je okrem mnohých funkcií ponúkať platobné riešenia. Počet zamestnancov sa znížil a taktiež peňažný tok a výkonnosť niekoľkých funkcií a napokon celková reštrukturalizácia spôsobila na platforme menší chaos. Do budúcnosti však má dychtivé nastavenie a vďaka novému vedeniu ambície pretvoriť sa na ziskovú platformu.

Tiktok nemusí byť pre tvorcov najlepšou voľbou

Tvorcom sa pod krídlami spoločnosti ByteDance darí, no existujú aj atraktívnejšie platformy. Reels, Shorts a služba Pulse od Tiktoku zabezpečili tvorcom obsahu v roku 2022 zisky vo výške 100 miliárd USD. O generovanie obsahu sa v poslednej dobe stará aj umelá inteligencia na čele s ChatGPT a DALL-E či streamovacia služba Twitch. Všetci tvorcovia sú od sociálnych platforiem závislí, preto by ich obmedzovanie mohlo výrazne ovplyvniť ich príjmy. Na Web2, na ktorom fungujú Amazon, Google a Facebook, si platformy ako sprostredkovatelia berú značné podiely z príjmov tvorcov. K výraznejšej decetralizácii by mohla prispieť technológia Web 3 alebo NFT, ktoré by pomohla tvorcom získať plnú kontrolu nad svojím obsahom a vytvárať priame vzťahy s fanúšikmi. Na Web3 sa považujú údaje za osobné vlastníctvo a je možné ich sledovať.

Je v ohrození Tiktok alebo my?

V súčasnej dobe masívneho využívania umelej inteligencie bude ohrozená bezpečnosť všetkých používateľov podobných platforiem. Vlády by ju mali priorizovať, aby sa vyhlo vytváraniu hoaxov a narúšaniu zabezpečenia pred škodlivými vplyvmi. Konkurenčné spoločnosti už teraz integrovali niektoré prvky z Tiktoku na svoje platformy, úplné nahradenie Tiktoku je momentálne otázne, keďže má veľkú používateľskú základňu. Snahy zabrániť jeho pôsobeniu v Spojených štátoch preň predstavuje ťažkú prekážku a bude s americkou vládou naďalej bojovať o všetkých 150 miliónov používateľov. Akcie Tiktoku sa nedajú verejne obchodovať, keďže aplikácia je v súkromnom vlastníctve ByteDance, je však možné investovať do nej nepriamo, cez investičnú spoločnosť KKR alebo SoftBank, ktoré majú v ByteDance akciový podiel.

Spoločnosť Apple prekonala novú hranicu. Dnes má hodnotu 3 bilióny dolárov

12.07.2023

V posledný júnový deň sa spoločnosti Apple podarilo dosiahnuť trhovú kapitalizáciu 3 biliónov USD a zároveň sa stala prvou spoločnosťou v histórii, ktorá dokázala túto hranicu prekonať. Tento úspech si môže pripísať k udalosti z augusta 2020, keď ako prvá americká spoločnosť dosiahla aj trhovú kapitalizáciu v hodnote 2 biliónov USD. [...]

Čínske automobilky zvažujú investície do výrobného závodu v Európe. Great Wall Group a BYD, čoraz významnejší čínski výrobcovia elektromobilov

29.06.2023

V poslednej dobe sa stal čínsky trh synonymom úrodnej pôdy pre mnohé investície. Medzi nimi vynikajú najmä tie, ktoré sa zameriavajú na spoločnosti s elektrickými vozidlami. Čína po uvoľnení protipandemických opatrení zažila výrazný príliv nových investičných príležitostí, plánuje daňové úľavy a čínske spoločnosti zvažujú využiť súčasný [...]

Ako sa Airbnb spamätalo z pandémie

31.03.2023

Ubytovacia platforma ukázala koncom 2022 výborné výsledky. V kombinácii s inováciami môžu jej akcie rásť. Pred pandémiou zažívala rýchly rast a úspech, no po zavedení cestovných obmedzení sa dostala do problémov. Online platforma Airbnb však nabrala druhý dych, čo sa prejavuje aj v oživení hodnoty jej akcií. Postupný návrat do obdobia rastu Spoločnosť [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

matusmahut

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 4745x
Priemerná čítanosť článkov: 949x

Autor blogu

Kategórie