Založ si blog

Ako sa Airbnb spamätalo z pandémie

Ubytovacia platforma ukázala koncom 2022 výborné výsledky. V kombinácii s inováciami môžu jej akcie rásť.

Pred pandémiou zažívala rýchly rast a úspech, no po zavedení cestovných obmedzení sa dostala do problémov. Online platforma Airbnb však nabrala druhý dych, čo sa prejavuje aj v oživení hodnoty jej akcií.

Postupný návrat do obdobia rastu

Spoločnosť Airbnb prevádzkuje online platformu, cez ktorú sprostredkováva ubytovanie v približne 220 krajinách a regiónoch sveta. Po doznení pandémie sa nachádza v dobrej pozícii, z ktorej môže opätovne naštartovať rast a vývoj v oblasti cestovného ruchu. Spolieha sa pri tom na gig ekonomiku, ktorá je typická prevahou krátkodobých zmlúv alebo práce na voľnej nohe na rozdiel od trvalých pracovných miest. V roku 2023 očakáva nárast počtu zamestnancov v rozmedzí 2 % až 4 % v porovnaní s nárastom na úrovni 11 % v predošlom roku.

Spoločnosť sa z pandémie a reštrikcií s ňou spojených spamätala veľmi dobre a v roku 2022 zaznamenala rekordný štvrtý kvartál, keď jej príjmy medziročne rástli o 24 % na 1,9 miliardy dolárov. Na úspechu sa podpísal zvýšený počet pobytov a tiež zážitkových služieb, ktoré Airbnb poskytuje nad rámec ubytovania.

Cezhraničné cesty v 4. štvrťroku 2022 medziročne vzrástli o 49 %, pričom globálne najvýraznejší rast zaznamenal ázijsko-tichomorský región. Celkový počet inzerovaných ponúk na Airbnb dosiahol 6,6 milióna s tým, že sa na platforme nachádzalo o 900-tisíc ponúk viac ako vlani. K zisku prispelo aj zrušenie opatrenia, ktorým počas pandémie Airbnb garantovalo plnú refundáciu ubytovania.

Akcie sú v súčasnosti pomerne stabilné

Na burzu vstúpila spoločnosť 10. decembra 2020 a v prvý obchodný deň dosiahla 112-percentný nárast ceny akcií. Upisovacia cena akcií bola 68 USD a po spustení obchodovania sa vyšplhala na 149 USD. Počas ďalšieho polroka sa akcie dostali cez hranicu 200 eur, avšak následne klesali. Od marca do júna 2022 akcie stratili takmer polovicu hodnoty až po 90 dolárov. Momentálne sa akcie obchodujú okolo úrovne 118 USD za akciu. Podľa analytikov by mohla mať Airbnb mediánovú cieľovú hodnotu 142 USD, s vysokým odhadom 165 USD a nízkym 98 USD. Tento odhad je o 19,91% vyšší oproti poslednej predpokladanej hodnote.

InvestaGO-Mahut-Airbnb ma najhorsie obdobie za sebou-Koniec 2022 priniesol vyborny rast
Výkonnosť akcií spoločnosti Airbnb od vstupu na burzu (Zdroj: Google)

Na budúcu hodnotu akcií spoločnosti by mohol mať vplyv aj prudký nárast cien nehnuteľností z posledných dvoch rokov. Aj keď sa popri rýchlom zvyšovaní úrokových sadzieb rast cien realít spomalil, nič to nemení na fakte, že ubytovanie sa stalo v posledných mesiacoch nákladnou položkou. Práve z toho by mohla profitovať platforma Airbnb. Je totiž reálny predpoklad, že cestujúci budú v roku 2023 vyhľadávať ubytovanie za nižšiu cenu vo výraznejšej snahe ušetriť.

Zaujímavé oživenie v portfóliu

Napriek viacerým právnym sporom Airbnb v porovnaní s inými vysoko cenenými technologickými platformami v roku 2022 výrazne neutrpela. Už dlhšie uvažuje o spustení platieb v kryptomenách, ktoré si vypýtali užívatelia na Twitteri či implementácii umelej inteligencie. CEO spoločnosti Brian Chesky si myslí, že práve umelá inteligencia pomôže lepšie spracovať osobné údaje používateľov. Tiež pripustil, že môže zlepšiť monetizáciu služieb spoločnosti, avšak podrobnosti šéf Airbnb nešpecifikoval.

Všeobecne sa očakáva, že sa akcie Airbnb sa tento rok udržia na stabilnej úrovni a je nepravdepodobné, že by v súčasnom nastavení mali klesať. Keďže spoločnosť už nečelí takej veľkej prekážke, akou bola pandémia COVID-19 v uplynulých troch rokoch, nič jej nebráni sa rýchlo rozvíjať. V kombinácii s technologickými vylepšeniami preto môže Airbnb skrývať slušný rastový potenciál.

Spoločnosť Apple prekonala novú hranicu. Dnes má hodnotu 3 bilióny dolárov

12.07.2023

V posledný júnový deň sa spoločnosti Apple podarilo dosiahnuť trhovú kapitalizáciu 3 biliónov USD a zároveň sa stala prvou spoločnosťou v histórii, ktorá dokázala túto hranicu prekonať. Tento úspech si môže pripísať k udalosti z augusta 2020, keď ako prvá americká spoločnosť dosiahla aj trhovú kapitalizáciu v hodnote 2 biliónov USD. [...]

Čínske automobilky zvažujú investície do výrobného závodu v Európe. Great Wall Group a BYD, čoraz významnejší čínski výrobcovia elektromobilov

29.06.2023

V poslednej dobe sa stal čínsky trh synonymom úrodnej pôdy pre mnohé investície. Medzi nimi vynikajú najmä tie, ktoré sa zameriavajú na spoločnosti s elektrickými vozidlami. Čína po uvoľnení protipandemických opatrení zažila výrazný príliv nových investičných príležitostí, plánuje daňové úľavy a čínske spoločnosti zvažujú využiť súčasný [...]

Tik-Tok je pod rastúcim tlakom. Kto obsadí voľné miesto?

26.05.2023

Tiktok je platforma sociálnych médií patriaca pod spoločnosť ByteDance, ktorá sa so svojím revolučným formátom dokázala vypracovať na konkurenta sociálnych sietí, akými sú Meta s Facebookom a Instagramom. Tento rok zaznamená približne 11,6% nárast počtu užívateľov, čo je dvojnásobok v porovnaní so Snapchatom alebo Instagramom. Formát krátkych [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

matusmahut

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 4627x
Priemerná čítanosť článkov: 925x

Autor blogu

Kategórie